Turkey and the European Union Relations: A Historical Assessment - Ali Aybey (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bir yandan "öteki" kavramı bağlamtnda şekillenen karşı lı kl ı korkular, diğeryandan da Atatürk'ün işaret ettiği çağdaş medeniyet seviyesini yakalama hedefiikilemindeki Türkiye, bu makale yay ı nlandığında, son kı rk y ı ldı r dış politikas ı nda herzaman önemli yerini koruyan Avrupa projesinde artı k önemli bir e şiği ya hasarstz birşekilde geçmi ş ya da hem içte hem de d ışarıda problemli bir döneme girmiş bulunacak.Hemen hemen her gün farkl ı gelişmeler yaşanan Türkiye-Avrupa Birli ği (AB)ilişkilerine tarihsel bir açı dan bakmak, bu makalenin hedefidir.Makalede gelişmeler kronolojik olarak ele alı nmış olup, olayları n birbirleriyleilişkisi de göz önünde bulundurulmu ştur. Bu bağlamda, Türkiye'nin AB ile ili şkileri beşana aşamada incelenmiştir. İlk asama, resmi olarak da ilişkilerin başladığı AnkaraAnla şmas ı ve sonrası ndaki gelişmeler; ikinci asama olarak sorunlu 1970'lerden1987'deki tam üyelik ba şvurusuna kadar olan dönem; üçüncü asama ve ilk basariolarak Gümrük Birliği; dördüncü asama olarak 1997 Lüksembourg Zirvesi'nden 1999Helsinki Zirvesi'ne kadar gecen problemli dönem ve son olarak da Helsinki sonras ıdönem ile son yap ı lan reformlar ele alı nmıştı r. Sonuç k ı smı nda ise, tarihsel gelişmelerışığında Türkiye-AB ili şkilerinin geleceği tartışı lmıştı r.