Kocham ten kraj. O pewnym „młodym” polskim pokoleniu - Kinga Gałuszka (Kwartalnik Filmowy)
Kinga Gałuszka zastanawia się nad problemem istnienia, statusu i definicji tego, co dziś próbuje się nazwać „młodym kinem polskim”. Autorka zaznacza, że termin ten został stworzony jedynie na potrzeby finansowanego przez TVP cyklu Pokolenie 2000, składającego się z filmów fabularnych o tematyce współczesnej. Pisze także, że trudno młodych polskich twórców nazwać „pokoleniem” – brakuje im wspólnej, spójnej wizji pokoleniowego doświadczania, takiej, jaka była udziałem choćby twórców „kina moralnego niepokoju” z lat 70. Po przełomie 1989 roku zmieniła się w Polsce rzeczywistość społeczna, a co za tym idzie - tożsamość społeczeństwa. W naturalny sposób zmieniły się więc także oczekiwania widza i funkcja kina. Według Gałuszki młode filmy polskie ani nie są w stanie tych oczekiwań spełnić, ani też nawiązać szczerego i pełnego kontaktu ze współczesnym widzem. Autorka próbuje jednak spojrzeć na omawiane filmy właśnie pod tym kontem i szuka drogi wyjścia z impasu młodego kina.