Neovisnost sudstva naspram ujednačenosti sudske prakse u pravnom sustavu Republike Hrvatske - Stjepan Novak (Elektronički Zbornik Radova Veleučilišta u Šibeniku)
Ujednačena sudska praksa, u smislu pravne predvidivosti sudskih odluka, sastavni je dio pravne sigurnosti kao jednog od ključnih izraza vladavine prava. Vladavina prava predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije te čini dio ustavnog identiteta Republike Hrvatske. Ipak, ovaj ideal pravnog sustava ne smije ugroziti drugo temeljno načelo vladavine prava – neovisnost sudstva. U tom kontekstu, u ovom se radu istražuju i ocjenjuju postojeći i donedavno primjenjivani mehanizmi ujednačavanja sudske prakse u pravnom sustavu Republike Hrvatske, s posebnim osvrtom na njihov utjecaj na neovisnost sudstva.