FENOMEN KAVRAMININ MENŞEİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - Servet Gözetlik (Felsefe Dünyası)
Bu yazıda asıl amacım fenomen kavramının gelişimini genel bir bakış açısıyla aydınlatmaktır. Bu amaçla, formlar ve duyusal dünya arasındaki Platoncu sınırdan söz ettim. Platoncu düalizm ile Descartes düalizmi arasında bir benzerlik olduğunu göstermeye çalıştım eğer Platon'u Descartes'ı izleyerek okursam. Ancak, iki tür varlık arasında böyle bir ayrımın, filozofların tarihinde pek çok filozofu meşgul ettiğini biliyoruz. Olgu anlayışının felsefeye sunulmasının Platon tarafından sağlandığı kabul edilerek, gerçek terim anlamı Kant döneminde kazanılmıştır. Brantano ve Husserl, çağdaş felsefede de bu kavramla bir dereceye kadar ilgilenmişlerdir.