اثرات کشنده و زیرکشنده سینوپیرافن روی فراسنجه های جدول زندگی کنه تارتن دو لکه‌ای Tetranychus urticae در دو نسل متوالی در شرایط آزمایشگاهی - الهام رضائی; شهرام آرمیده; مریم فروزان (تحقیقات آفات گیاهی)
کنه تارتن دو لکه ایTetranychus urticae Koch ، آفتی مهم در بسیاری از محصولات کشاورزی است. استفاده از آفت کش های مؤثر و با سازوکار اثر جدید، از راهکارهای متداول در برنامه های مدیریت تلفیقی میباشد. در پژوهش حاضر، تأثیر غلظت‌های مختلف سینوپیرافن روی فراسنجه های زیستی کنه‌ تارتن دولکه‌ای در شرایط آزمایشگاهی (دمای 3±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره‌ نوری 16:8 ساعت (روشنایی: تاریکی) با روش پاشش و بررسی جدول زندگی دو جنسی در دو نسل متوالی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار LC50 سینوپیرافن برای مرحله پروتونمف 945/250 پی‌پی‌ام محاسبه شد. از بین غلظت های LC10، LC20 و LC30، غلظت زیرکشنده LC30 بیشترین تاثیر را بر فراسنجه های زیستی و تولیدمثلی داشت که در نسل اول میزان تخمریزی، طول دوره تخمریزی، طول عمر نر و ماده را کاهش داد. غلظت های زیرکشنده سینوپیرافن بر نتاج پروتونمف های تیمار شده نیز اثر گذاشته و باعث افزایش طول دوره جنینی، لاروی، پروتونمف و دئوتونمف و کاهش طول عمر بالغ ماده از 26/22 به 21/18 روز شد، و این روند باعث کاهش میزان باروری از 63/45 به 86/28 تخم و طول دوره باروری از 13/17 به 17/13 روز شد. در نتیجه کاهش نرخ ذاتی افزایش جمعیت (در شاهد و LC30 به‌ترتیب 051/0 ± 20/0 و 051/0 ±15/0 بر روز) ثبت شد، بیشترین اثر منفی در غلظت LC30 مشاهده شد. روند رشد جمعیت تحت تاثیر غلظت زیرکشنده LC30 روند کندتری نسبت به شاهد نشان داد. برای استفاده  از کنه کش سینوپیرافن در مدیریت تلفیقی کنه تارتن دو لکه ای توصیه می شود تا تاثیر آن در شرایط گلخانه و مزرعه ای نیز بررسی شود.