Polskie województwa jako e-regiony na tle Unii Europejskiej - Elżbieta Wojnicka (Barometr Regionalny)
E-regiony to regiony o przekraczającym 4% udziale usług wysokiej techniki w ogólnym zatrudnieniu. Regiony te stanowią 12,7% regionów NUTS 2 UE-27; wśród nich znajduje się woj. mazowieckie. Przeprowadzone badania pokazały silną pozytywną zależność między poziomem PKB na 1 mieszkańca a rozwojem usług wysokiej techniki w regionie oraz silną negatywną korelację między rozwojem usług wysokiej techniki a udziałem rolnictwa w zatrudnieniu.