Leago luondu min sogalaš? Makkár gaskavuohta lea sámiin lundui ja movt gieđahallet sii dán relašuvnna? - Jan Erik Henriksen (Sámi dieđalaš áigečála)
Okta álgoálbmogiid dovdomearkkain lea sin lagaš oktavuohta lundui. Meahcci ja doaimmahit guoddevaš meahcásteami leat guovddážis sámi eallinvuogis ja kultuvrralaš geavahusas. Dán artihkkalis mun guorahalan vihtta iešguđetlágan vuogi meannudit luondduin. Vuosttažettiin lea antropocena vuohki mas mii oaidnit luonddu min vuollásažžan ja ávkkálažžan jos mii sáhttit ávkkástallat ja goaridit dan. Nubbi vuohki lea birgehallat luondduin danin go mis lea birgenmáhttu ja máhttit lohkat ja dulkot luonddu- ja dálkemearkkaid. Vai atnit go mii luonddu eanet dásseárvosažžan, mainna mii sáhttit gulahallat dahje lonohallat? Vai leago nu dego bajilčállagis jearan, ahte luondu lea min sogalaš? Oktavuođaid ferte gieđahallat jus dat galget bistit. Movt hálddašit vuoras sápmelaččat dáid relašuvnnaid? Ja mii dáhpáhuvvá go boarisvuohta ja dearvvašvuođa hástalusat bohciidit? Dutkosa vuođđun lea photovoice vuohki mas 12 ruovttusorru davvisámegielat vuorasolbmo leat govven ja ráhkadan govvamuitalusaid luonddu birra.