Juvelerarsläkten Hartman från Stockholm - Thomas Fürth (Släkthistoriska Studier)
I den följande artikeln är jag på jakt efter bränneribokhållaren Anders Lorentsson Hartmans anor. Något som visade sig vara en stor utmaning då, hur jag än letade, inte lyckades hitta honom i någon födelsebok som kunde visa var och när han var född och vilka som var hans föräldrar. Den enda information jag hade var att han levde under andra hälften av 1700-talet och i början av 1800-talet i Stockholm och på Mälaröarna samt i Mariefred. Då det inte tycktes gå att söka sig bakåt i historien generation för generation, så bytte jag strategi och vände på kuttingen genom att först försöka hitta hans anor. En strategi som hade varit omöjlig om jag inte haft tre viktiga uppgifter om Anders Lorentssons Hartman, hans förnamn, hans patronymikon samt hans släktnamn.