Fatsa/Cıngırt Kayası 2012-2014 Sezonu Kazılarından Ele Geçen Unguentariumlar - Ayşe Fatma Erol; Deniz Tamer (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Cıngırt Kayası Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Ordu/Fatsa İlçesi Yapraklı Köyü sınırları içinde bulunan konumuyla, Antik Çağda Pontos olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. Antik kaynaklarda VI. Mithradates Dönemi’nde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kontrolü ve savunma stratejisi kapsamında oluşturulan Phrourionların varlığından söz edilmektedir. Ağırlıklı olarak yerleşimin zirve kesiminde yürütülen kazı çalışmalarından elde edilen verilere dayanarak Cıngırt Kayası’nın VI. Mithradates Dönemi’nin Phrourion karakterli yerleşimlerinden birisi olabileceği önerilmektedir. Makalenin konusunu oluşturan materyal, 2012-2014 yılları arasında devam eden kazılarda yerleşimin zirve kesiminde yürütülen çalışmalardan ele geçen unguentarium parçaları arasından seçilmiş profil veren örneklerdir. Çalışma kapsamına alınan örnekler, kazı verileri ve paralel materyal ışığında tipolojik ve kronolojik açıdan değerlendirilerek, katalog ve levha bilgileriyle sunulmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde az sayıda yürütülen kazı çalışmalarından birisi olan Cıngırt Kayası’ndan ele geçen söz konusu materyalin tanıtılması ve değerlendirilmesiyle; konuyla ilgili ilk bilimsel verilerin paylaşılması ve bölge arkeolojisine katkı sağlanması amaçlanmıştır.