KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞININ YURTDIŞI TANITIM FİLMLERİNDE KÜLTÜREL İMGE KULLANIMI - Şafak ÜNÜVAR; Sedat ŞİMŞEK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Turizm hareketlerinin giderek arttığı günümüzde, turistik değerlere sahip ülkeler daha çok sayıda insanın ülkeyi ziyaret etmelerini sağlamak amacıyla tanıtım faaliyetlerini yoğun bir şekilde uyguladığı görülmektedir. Tanıtım faaliyetleri her kesimin görevi olmakla beraber Türkiye açısından en üst düzeyde resmi kurum olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’da tanıtım çalışmalarının ana merkezi durumunda görevini yerine getirmektedir. Tanıtım faaliyetlerinin başında da yurtdışında yapılan tanıtım filmleri gelmektedir. Çok sayıda ülkede gösterilen tanıtım filmlerinde hedef turistik tüketicilere ülkenin doğal güzelliklerinin yanı sıra sahip olduğu kültürel değerlerde bir mesaj çerçevesinde sunulmaktadır. Çalışmada Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yurtdışı tanıtım kampanyalarında kullandığı ve en uzun süreli olan film, söylem analizi yöntemi ve söylem analizinde de post yapısalcı bir yaklaşım ile çözümlenmiştir. Çözümleme sonucunda tanıtım filminde, Türkiye’nin geçmiş ile geleceği birbirine bağlayan unsurları iç içe kullandığı ve modern bir ülke olmasının yanı sıra geçmişine de sahip çıkan ve zengin bir kültürel mirasa sahip ülke imajı oluşturulmaya çalışıldığı görülmüştür.