КРИВИЧНОПРАВНА РЕГУЛАТИВА И КАЗНЕНА ПОЛИТИКА У ОБЛАСТИ РОДНО ЗАСНОВАНОГ НАСИЉА - Иванка Марковић (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
У раду се анализира казнена политика законодавца и казнена политика судова у области родно заснованог насиља. С тим у вези истиче се да Кривични закон Републике Српске садржи одређени број инкриминација којима се инкриминишу поједини облици родно заснованог насиља, али да је неопходно његово усклађивање са Конвенцијом о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породоци. Када је у питању казнена политика судова, истиче се да је она неусклађена са казеноном политиком законодавца јер не прати законска рјешења у тој области којима се настоје обезиједити услови за адекаватну заштиту жртава родно заснованог насиља.