Twórczość Graficzna jako Zapis Wydarzeń z Życia. Na Przykładzie Prac Teresy Jakubowskiej (1954-1965) z Okresu Toruńskiego - Magdalena DEMBEK (Sztuka i Dokumentacja)
Artykuł dotyczy pierwszego okresu twórczości graficzki Teresy Jakubowskiej, a konkretnie prac będących zapiskami z prywatnego życia artystki, której twórczość – jak o tym sama mówi – jest pamiętnikiem jej osobistych przeżyć, przemyśleń i odczuć. Zarówno podejmowane przez artystkę problemy, jak i sposób ich zobrazowania i rozwiązania formalne nie mają analogii w grafice polskiej tamtego okresu. Linoryty i drzeworyty Jakubowskiej poddano analizie pod kątem praktyk autobiograficznych: wyróżniono obszary w zakresie tych praktyk, które można zaobserwować w grafikach artystki, oraz omówiono sposób, w jaki je realizuje. Podjęta została próba rozstrzygnięcia w jakim stopniu omawiane prace graficzne stają się świadectwem jednostkowego doświadczenia, a w jakich aspektach i w jakim zakresie stają się odzwierciedleniem zbiorowego kobiecego doświadczenia. Ponadto podkreślono nowatorstwo Teresy Jakubowskiej w sposobie ujęcia i przekazywania treści oraz bezkompromisowość jej prac na gruncie polskiej grafiki po 1945 roku.