Filmowe wizerunki Joanny d’Arc. Ilustracja etapów rozwoju światowej kinematografii - Jerzy Płażewski (Kwartalnik Filmowy)
Płażewski omawia sposoby portretowania Joanny d’Arc w 18 filmach powstałych w XX w. Poszczególne filmy analizowane są w szerszym kontekście kolejnych faz rozwoju kinematografii. Płażewski opisuje style gry aktorskiej, zwraca uwagę na wzajemne relacje i odniesienia poszczególnych ekranizacji. Podkreśla, że reżyserzy filmowi, w tym Ucicky, Delannoy, Dreyer, Besson i inni, nie kładli takiego samego nacisku na istotne fakty z życia Joanny d’Arc. Jej zwycięstwa militarne pojawiły się w filmach Caseriniego i DeMille’a, którzy zapowiadali jej funkcje polityczne, np. zjednoczenie Francji i walkę z Anglikami. Bresson i Rossellini, apologeci męczeństwa Joanny d’Arc, podkreślali jej niezachwianą wiarę, przekonanie o misji i naturalność w obcowaniu z Absolutem.