AKRAN BASKISIYLA BAŞA ÇIKMA KONUSUNDA HAZIRLANAN PSİKOEĞİTİM PROGRAMININ LİSE ÖĞRENCİLERİNİN AKRAN BASKISI DÜZEYLERİNE ETKİSİ - Hakan Acar; Mustafa Kılınç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, akran baskısıyla başa çıkmakonusunda hazırlanan psikoeğitim programının lise öğrencilerinin akran baskısıdüzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu, Burdur’un Yeşilova Çok ProgramlıAnadolu Lisesinde öğrenim gören 169 öğrenciden, seçkisiz olarak belirlenendüşük, orta, yüksek puan alan, 24 kişilik kontrol ve 24 kişilik deney gurubu oluşturmaktadır.Gruplara öğrenci seçiminde Kıran(2003) tarafından geliştirilen ‘’Akran Baskısı Ölçeği’’ kullanılmıştır. Araştırmada ön-test, son-test kontrol gruplu deneyseldesen kullanılmıştır.Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi ve bağımlı gruplar t testikullanılmıştır.Araştırmadanelde edilelen bulgulara göre uygulanmış olan psikoeğitim programı, öğrencilerinolumsuz akran baskısı düzeylerini olumlu yönde etkilemiştir. Deney grubundakiöğrencilerin akran baskısı düzeylerinde düşüş gözlemlenmiştir.