Трансформація відносин старої інтелігенції і влади під час Української революції в 1917–1921 рр. - V. M. Sheyko (Вісник Харківської державної академії культури)
Аналізуються процеси трансформації відносин старої інтелігенції й різних влад в Україні під час Української революції в 1917–1921 рр. Основну увагу приділено трансформації відносин старої інтелігенції з радянською владою, оскільки саме вона, зрештою, перемогла в Україні під час Української революції в 1917–1921 рр. Показано, що більшовицька партія й радянська влада, як і інші влади, турбувалися передусім про свої інтереси, прагнучи використати українське питання для побудови «омріяного» нового суспільства. Їх не турбувала майбутня доля старої інтелігенції або України, їм потрібні були ресурси для реалізації власних згубних глобальних планів побудови соціалізму в усьому світі.