Визначення психологічного профілю вагітних, які бажають обрати альтернативний варіант розродження - V.O. Beniuk; T.M. Fursa-Sovhyra (Український журнал Здоров'я жінки)
Одним із основних показників розвитку країни є здоров’я жінок і дітей. На сьогодні в Україні значно знижений рівень фізичного і морального здоров’я серед молоді, що негативно впливає на перебіг вагітності й пологів. Водночас в акушерській спільності поширений термін «пологовий досвід», що відображає особливості власного відчуття жінкою процесу народження дитини разом із поширенням «нетрадиційних» методів ведення пологів, таких як вертикальні пологи, пологи в колінно-ліктьовій позиції, пологи у воді, які спрямовані саме на здобуття позитивного пологового досвіду. Проте в опрацьованій нами літературі виявлено лише поодинокі відомості про критерії відбору пацієнток для залучення до спроби альтернативних варіантів розродження.