Dijital Vergi Reformları: Blok Zincir Teknolojisi - Nur Sena Oğuz; Kübra Aydınlı; Seyfi Yıldız (Hitit Ekonomi ve Politika Dergisi)
Dijitalleşmenin hızla artması, geleneksel vergi sistemlerinin yetersiz kalmasına neden olarak, dijital vergi reformu ihtiyacını doğurmuştur. Bu bağlamda, özellikle uluslararası vergi standartlarının yeniden şekillenmesi, dijital hizmet vergileri ve blok zincir gibi teknolojilerin vergilendirme süreçlerine entegre edilmesi konuları öne çıkmaktadır. Dijital vergi reformunun hukuki dayanağı, vergi egemenliği, adalet ve etkinlik ilkeleri ışığında değerlendirilmeli; bu süreçte uluslararası düzenlemeler ile ulusal mevzuat arasındaki uyum sağlanmalıdır. Blok zincir teknolojisi, şeffaflık ve güvenlik avantajları ile vergi denetiminde ve tahsilat süreçlerinde potansiyel bir dönüşüm vaat etmektedir. Ancak, bu teknolojinin uygulanmasında hukuki düzenlemelerin eksikliği ve veri gizliliği gibi sorunlar öne çıkmaktadır. Makale, dijital vergi reformunun gerekliliğini, hukuki dayanaklarını ve blok zincir teknolojisinin vergilendirme süreçlerine etkilerini analiz ederek, sürdürülebilir ve yenilikçi bir vergi sistemine yönelik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.