W kierunku dizajnu: o projektowaniu (historii) mody - Piotr Szaradowski (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny)
Artykuł podejmuje kwestie zagadnienie rozumienia i postrzegania mody w kategoriach dizajnu. Aby wskazać celowość takiego kierunku badań, autor analizuje dwie wystawy poświęcone modzie. Pierwszą z nich jest Items: Is Fashion Modern? przygotowana przez nowojorskie Museum of Modern Art (MoMA), drugą zaś Fast Fashion: Dark Side of Fashion zorganizowana przez Museum für Kunst und Gewerbe w Hamburgu. Z analizy wynika, że mówienie o modzie nie przez sztukę i jej język, ale przez kategorie dizajnu pozwala zobaczyć ją pełniej, ująć więcej problemów. By jednak zmiana w tym kierunku mogła się dokonać, potrzebna jest weryfikacja tego, co rozumiemy przez słowo moda. Jedno z rozwiązań przynosi badaczka z Australii, Alice Payne. Zaproponowany przez nią podział ułatwiłby patrzenie na modę nie przez sztukę, a właśnie przez dizajn, wzbogaciłby język, jakim o modzie się z reguły mówi, i w konsekwencji jej społeczne postrzeganie. Ostatecznie autor proponuje również, aby odpowiednio wzbogacić o perspektywę dizajnu także historię mody, by dyscyplina ta nabrała nowego znaczenia i tym samym wspomagała przemianę mody w przyszłości.