Arap Dünyası’nda Demokratikleşme Hareketleri - Abdullah Taşkesen (Akademik İncelemeler Dergisi)
Bu çalışmada, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan demokratikleşme hareketleri ile gündeme gelen değişim süreci ele alınmaktadır. Bölge ülkelerinde yaşanan siyasi gerilimler, söz konusu ülkelerde mevcut siyasi sistemin demokratik temelden yoksun olmasının yanı sıra, küresel güçlerin bölge üzerindeki siyasi müdahalelerinin doğal bir sonucu olarak gündeme geldiği söylenebilir. Bu müdahalelerin arka planında yatan yegâne neden petrol olgusudur ve ileri endüstriye sahip Batılı ülkeler, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeyle sürekli olarak ekonomik ve politik bir ilişki içinde olagelmiştir. Soğuk savaş döneminin şekillendirdiği siyasi yapıların tasfiye edildiği bir konjonktürde, söz konusu bölgedeki siyasi yapıların devam edebilmesi mümkün gözükmemektedir. Dolayısıyla bugün bölgede yaşanan toplumsal hareketleri bu temelde ele almaya çalışacağız. Bu bağlamda dikkat çekilen bir husus da, bölgede yaşanan toplumsal hareketleri tetikleyen bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin artan rolü olacaktır.