O potrzebie dokończenia decentralizacji oświaty w Polsce - Elżbieta Gozdowska (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Oświata jest niewątpliwie jednym z najważniejszych dóbr społecznych, którego zapewnienie należy do klasycznych zadań współczesnego państwa. W Polsce w latach 90. XX wieku – w wyniku reformy administracji publicznej – szkoły i placówki oświatowe przekazano do prowadzenia nowo utworzonym samorządom terytorialnym, które odtąd stały się ich właścicielami i podmiotami prowadzącymi. Działania samorządów na rzecz edukacji młodego pokolenia Polaków są sprawą szczególnie ważną, społecznie doniosłą i dlatego wartą gruntownego zbadania. Artykuł przedstawia wyniki badań, dotyczących funkcjonowania lokalnych systemów oświaty, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań decyzji podejmowanych przez władze samorządowe. W wyniku badań ustalono, że funkcjonowanie lokalnej oświaty publicznej jest silnie uzależnione od polityki na szczeblu centralnym, która znacząco ogranicza samodzielność samorządu terytorialnego jako organu prowadzącego szkoły i placówki oświatowe. fektem namysłu autorki nad wynikami badań są rekomendacje dotyczące zmian w makropolityce oświatowej, podejmujące dyskusję z badaczami tej tematyki.