МЕТОДИКА ТА ЕТАПИ РЕДЕВЕЛОПМЕНТУ ПРОМИСЛОВИХ БУДІВЕЛЬ ПІД МИСТЕЦЬКІ ЦЕНТРИ - Ostap Kutniak (теорія та практика дизайну)
Анотація. Метою статті є дослідження методики редевелопменту промислових будівель, виокремлення та систематизація етапів цього процесу при проєктуванні мистецьких центрів. Методологія статті заснована на комплексному підході до дослідження редевелопменту. У рамках цього підходу проведено детальний аналіз релевантності процесу модернізації, архітектурної цінності споруд, а також економічної доцільності їх перетворення на мистецькі об’єкти. Було також враховано аспекти планування та зонування, адаптації до сучасних стандартів і екологічних вимог, а також питання інклюзивності. Використано огляд реальних практик редевелопменту, що дозволяє зробити певні висновки про ефективність даного підходу. Результати публікації відображають аналіз комплексного підходу до редевелопменту, підкреслюючи ключові етапи: аналіз доцільності проєкту та оцінка будівлі, розробка концепції, отримання дозволів, будівельні роботи та інтеграція у міське середовище. Було виявлено, що успішність проєкту залежить від ретельного та зосередженого дотримання кожному з цих етапів. Крім того, значну увагу приділено культурній цінності відновлених будівель та їх впливу на розвиток міст. Наукова новизна статті полягає у ретельному дослідженні підходів до переадаптації промислових об'єктів на користь культурних просторів та акцентизації на важливості ретельного передпроєктного аналізу при процесі ревалоризації промислової споруди. Практична значущість дослідження включає узагальнення та систематизацію етапів редевелопменту. Дана модель може бути застосована для проєктів з перетворення промислових об'єктів у різних міських контекстах.