2019 ve 2024 İlkokul 1. Sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programlarının Karşılaştırılması - Erol Duran; Burak Gürbüz (Ana Dili Eğitimi Dergisi)
Bu çalışmada, 2019 ve 2024 ilkokul 1. Sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programlarının (TDÖP) temel yaklaşımları, içerik yapıları, ilk okuma-yazma yöntemleri ve ölçme-değerlendirme yaklaşımlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Bulguların analizinde nitel içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre 2019 TDÖP’nin bilişsel gelişim ve yapılandırmacı temele dayalı olduğu görülürken, 2024 TDÖP’de "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" çerçevesinde daha çok yönlü bir gelişim modeli benimsenmiştir. İçerik bakımından kazanım sayılarında büyük bir artış bulunmuş ve konuşma becerisinin kazanım oranı büyük ölçüde artırılmıştır. Ayrıca, 2024 öğretim programında ilk okuma ve yazmaya geçişte sosyal-duygusal gelişime daha fazla vurgu yapılmıştır. Öğretim programları arasında harf gruplarında, okuma yazmaya geçiş uygulamalarında, defter biçimlerinde değişiklikler bulunmaktadır. Bunların yanında 2024 TDÖP’de örnek ölçme-değerlendirme araçları ile öğretmenlere rehberlik sağlanmıştır.