Асқын өткізгіш ангармоникалық нанотүйіспелерге сыртқы əлсіз магнит өрісінің əсері туралы - D.М. Sergeyev; A.A. Kydyrmaganbetova; K.Sh. Shunkeyev (Қарағанды университетінің хабаршысы. Физика сериясы)
Мақалада Феррелл-Прейндж теориясы аясында Джозефсон типті асқын өткізгіш ангармоникалық нанотүйіспелерге сыртқы əлсіз магнит өрісінің əсері қарастырылған. Ангармоникалық нанотүйіспелердегі фазалар айырымы ф(х), асқын өткізгіштік ток Ix(х) жəне магнит өрісінің H(х) координаталық тəуелділіктері анықталған. Енгізілген ангармонизм параметрі өскенде фазалар айырымын ф(х) сипаттайтын шама жылдам төмендейтіндігі, ал магнит өрісінің нанотүйіспеге ену тереңдігі кемитіндігі көрсетілген. Қарастырылып отырған нанотүйіспелер асқын өткізгіш гармоникалық əлсіз байланыстармен салыстырғанда сыртқы əлсіз магнит өрісімен баяу (пассивті) əсер ететіндігі көрсетілген.