UNIKATOWY SARKOFAG MŁODEGO MEDIOLAŃSKIEGO ADWOKATA Z CZASÓW RZYMSKICH - Maciej Jońca (Zeszyty Prawnicze)
W kolekcji mediolańskiego Civico Museo Archeologico zachował się wyjątkowy sarkofag młodego prawnika – Gajusza Waleriusza Petronianusa (zmarł w wieku 23 lat). Eksponat ten jest bardzo ważny dla badań nad prawem rzymskim, gdyż przedstawienia jurystów w sztuce starożytnej są bardzo rzadkie. Sarkofag został ozdobiony scenami opowiadającymi o najważniejszych momentach w życiu mediolańskiego prawnika. Widzimy go zarówno podczas odpoczynku, jak i w trakcie aktywności przed sądem. Materiał wizualny stanowi ważny suplement do tego, co materiał pisany mówi nam na temat dnia codziennego mniej dostojnych rzymskich jurystów.