Сучасні виклики здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану - O. A. Terekh (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
В даній науковій статті автором розкриті особливості здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану. Зокрема, проаналізовані правові підстави тимчасової зміни територіальної підсудності тих судів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях або територіях, де ведуться активні бойові дії. Проблемними питаннями в даному контексті визначено: здійснення автоматизованого перерозподілу справ в разі передачі відповідних справ до інших судів, збільшення навантаження на суддів, належне матеріальне забезпечення, а також вирішення питання про зворотню передачу справ в разі деокупації території та відновлення роботи судів. Також, в статті розкриваються питання відновлення втраченого судового провадження. Позитивним кроком автор вважає затвердження нового порядку здійснення звукозапису судових засідань, зокрема зберігання файлів із звукозаписом в централізованому сховищі даних, що в майбутньому може полегшити відновлення втраченого судового провадження. Важливим аспектом залишається питання ефективності здійснення цивільного судочинства. Цьому може сприяти збільшення кількості справ, які розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження, діджиталізація цивільного судочинства, зокрема, проведення судових засідань в режимі відеоконференцій, активне застосування «Електронного суду». При цьому, важливою гарантією є дотримання процесуальних строків. Автор підтримує позицію, що запровадження воєнного стану не є безумовною підставою для поновлення або продовження процесуальних строків. Між воєнними діями у державі та неявкою в судове засідання має бути причинний зв’язок, підтверджений належними доказами. Ще одним проблемним аспектом автор вважає належне повідомлення учасників справи. Зазначається, що повідомлення учасника справи шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України хоча є законним способом, однак неефективним. Пропонується, встановлення актуального місця перебування особи також за даними реєстру внутрішньо-переміщених осіб.