Bilgi Toplumu ve İletişim: Bilginin Yayılması Sürecinde Kitle İletişim Araçları ve İnternet - Ümit Arklan (Selçuk İletişim)
Toplumların ortaya çıkışından günümüze dek yaşanan değişim ve dönüşümler neticesi insanlık farklı toplumsal yapıları tecrübe etmiştir. İlkel toplum, tarım toplumu, sanayi toplumu ve en sonunda da günümüzde yaşanan bilgi toplumu şeklinde tarihsel silsile içerisinde sıralayabileceğimiz bu toplumsal yapılar kendilerini diğer toplumsal yapılardan farklı kılan özgün niteliklere sahiptir. Bu anlamda çalışmada özellikle üzerinde durulan bilgi toplumunu diğer toplumsal yapılardan farklı kılan, ona özelliğini veren, bu toplum yapısında bilginin egemen olmasıdır. Bilgi toplumunda, gerçekleştirilecek her türlü faaliyette bilgi başat bir konumda yer almakta bu durum da bilginin elde edilmesi ve yayılması sürecini ve bunu gerçekleştirebilmek için iletişimi çok önemli bir yere konumlandırmaktadır. Bilginin kitlesel dağılımını sağlayabilmek için ise kitle iletişim araçları ve internet diğer iletişim araç ve yöntemlerine göre daha ön plana çıkmaktadır. Gerek kitle iletişim araçları ve gerekse internet, bilginin çok kısa bir zaman dilimi içerisinde, çok az maliyetle ve fazla çaba gerektirmeksizin,  farklı yerlerde bulunan, çok farklı niteliklere sahip büyük kitlelere ulaşmasını sağlamakta, tekyönlülük ve denetim eksikliği gibi dezavantajlarına rağmen sahip oldukları bu üstünlükler nedeniyle de bilgi toplumunun vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.