In Memoriam: † ACAD. ALEXANDRU UNGUREANU (1941 - 2024) - George-Bogdan TOFAN (Studia Universitatis Babeş-Bolyai: Geographia)
La 19 iulie 2024, Geografia Românească a pierdut pe unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai săi – academicianul Alexandru Ungureanu. Nu vom respecta șablonul clasic pentru a întocmi un text panegiric, deoarece sunt alții în măsură să o facă, ci dorim să aducem la lumină personalitatea și preocupările cărturarului ieșean reflectate în corespondența purtată cu regretatul profesor, Grigor P. Pop. Facem această legătură deoarece mentorul nostru cu diverse ocazii, afirma în repetate rânduri că în lumea geografică românească are doar doi prieteni adevărați: academicianul Alexandru Ungureanu și prof. univ. dr. Ioan Ianoș. Este vorba despre un corpus de 12 scrisori inedite, păstrate într-o stare excelentă, cu plicurile lor aferente, timbrate corespunzător, și care poartă ștampilele poștelor expeditoare și destinatare. Opt sunt scrise de mână, iar restul dactilografiate, pe care le-am primit cu mare bucurie în urmă cu câțiva ani de la profesorul Alexandru A. Păcurar, căruia și pe această cale îi mulțumim din suflet încă o dată.