Kurumsal Web Sayfalarının Halkla İlişkiler Amaçlı Kullanımı: Siyasal Partiler Üzerine Bir İnceleme - İbrahim Halil Yaşar (Selçuk İletişim)
Bu çalışmada 2020 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan beş siyasal parti olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve son olarak İYİ Parti’ye ait web siteleri halkla ilişkiler amaçlı kullanımları bağlamında incelenmiştir. Bu bağlamda ilgili partilerin web sayfaları genel bilgiler ve kurumsal kimlik unsurları, etkileşim, bilgi paylaşımı gibi unsurların yer aldığı 23 kategoride ele alınarak içerik analizi yntemiyle incelenmiştir. Sonuçlar web sayfalarının halkla ilişkiler amaçlı kullanım açısından belirlenen unsurları büyük oranda barındırdığını göstermektedir. Analiz sonuçları değerlendirilen toplam 23 kategoriden 2 tanesinin hiçbir partinin web sayfasında bulunmadığını göstermiştir. Halkla ilişkiler amaçlı olması değerlendirilen unsurlardan 6 tanesi ise tüm web sayfalarında mevcuttur. Sonuçlar halkla ilişkiler amacına uygunluk açısından en başarılı web sayfasının Adalet ve Kalınma Partisi’ninki olduğunu gösterirken bu bağlamda en başarısız olan İYİ Parti’nin web sayfasıdır. Sonuçlardan hareketle web sayfalarının halkla ilişkiler ve buna bağlı olarak siyasal iletişim çalışmalarının bir aracı olarak daha etkili şekilde kullanılabileceği değerlendirilmektedir.