Екзистенціал свободи в художньо-публіцистичній практиці Володимира Винниченка (на прикладі публікації «В. Винниченко про себе й про українських «однобічників») - Vitaliy Matsko (Педагогічний дискурс)
Присвячено статтю світоглядній позиції В.Винниченка, що характеризується синтезом суперечливих підходів до осмислення загальнолюдських цінностей, здобуття свободи. Через раціональне потлумачення людської природи, бачення прозаїком суспільних процесів і явищ, аналізуючи твори письменника, виходимо на простір екзистенційної філософії: внутрішнє розчарування, відчай, відчуження, що проривається на зовні у формі розмислів над сенсом буття. У статті вперше розкрито внутрішній світ В.Винниченка в діалогічному дискурсі, розмові з кореспондентом газети «Українські вісті». В інтерв’ю письменник називає причини упадку УНР, що сфокусовано через призму виннниченківського конкордизму й дискордизму (погодженні та розладу) поміж українськими суспільно-громадськими діячами, державниками.