Застосування комп’ютерно-інтегрованих технологій у проєктуванні ракетних двигунів - Володимир Сукачевський; Василь Шевцов (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Метою дослідження є аналіз накопиченого досвіду проектування ракетних двигунів з використанням комп'ютерно-інтегрованих технологій, визначення сучасних напрямів розвитку цього питання та інструментарію для вирішення наукових і практичних завдань. Дизайн/метод/підхід. Дослідження базується на аналізі накопиченого досвіду проектування ракетних двигунів з використанням комп'ютерно-інтегрованих технологій. Розроблено алгоритм проектування, алгоритм моделювання та математичну модель розрахунку параметрів рідинних ракетних двигунів та твердопаливних ракетних двигунів. Процес аналізу охоплює етапи проектування із застосуванням новітніх цифрових інструментів. Результати. У статті визначено ключові напрями модернізації процесу проектування ракетних двигунів. Розроблено нові методи моделювання та аналізу етапів проектування з використанням комп'ютерно-інтегрованих технологій, що дозволяє підвищити ефективність і точність проектування. Теоретичне значення. Робота підтверджує важливість використання комп'ютерно-інтегрованих технологій для оптимізації та вдосконалення процесу проектування ракетних двигунів. Теоретичні висновки підкреслюють важливість цих технологій для забезпечення точності та якості проектування новітніх моделей ракетних двигунів. Практичне значення. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення процесу проектування на сучасних підприємствах з розробки ракетних двигунів. Це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності таких підприємств та їх лідируючих позицій на ринку інжинірингових послуг. Оригінальність / Цінність. Оригінальність дослідження полягає в комплексному підході до аналізу процесу проектування ракетних двигунів з використанням новітніх комп'ютерно-інтегрованих технологій. Запропоновані інструменти та моделі є новими і мають значну цінність для подальшого розвитку галузі. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Дослідження обмежується аналізом окремих етапів проектування та застосуванням окремих інструментів. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на розширенні спектру цифрових інструментів та вдосконаленні математичних моделей для інших типів ракетних двигунів. Тип статті. Практична стаття, огляд методів.