Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi istek nedenlerinin incelenmesi - Eda Didem Yalçın; Aslıhan Artaş (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na başvuran ve çeşitli nedenlerle KIBT çekimi yapılmış olan hastalardan KIBT istek nedenlerinin ve bu isteklerin, yaş, cinsiyet ve bölümlere göre dağılımının retrospektif olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’na Mart 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında başvuran 1010 hastanın KIBT (Planmeca Promax 3D; Planmcea, Helsinki, Finland) istek formları retrospektif olarak değerlendirildi. KIBT istenme nedeni, istek yapan bölümler, istenilen bölgeye ait bulgular ve KIBT çekim alanı incelendi.Bulgular: 462’si erkek 548’i kadın toplam 1010 tomografi istek formu değerlendirildi. Yaşları 5-85 arasında değişen hastaların ortalama yaşları 38.31 ± 18.53 idi. En fazla isteğin implant planlaması (% 47.72) amacıyla olduğu belirlendi. Daha sonra sırasıyla tümör ve kist benzeri patolojiler  (% 23.07), gömülü dişlerin lokalizasyonu ve komşu anatomik yapılarla ilişkisinin incelenmesi (% 6.73), ortodontik amaçlı (% 3.76), travma (% 3.46), süpernümerer diş (% 2.87), paranazal sinüs patolojilerinin incelenmesi (%2.38), diş kökleri-mandibular kanal ilişkisinin değerlendirilmesi (% 2.18), dudak damak yarığı (%1.58), temporomandibular eklem patolojilerinin incelenmesi (% 1.29) ve diğer istek nedenleri (% 4.96) için yapıldığı saptandı. Sonuçlar: Diş hekimliğinde birçok alanda kullanılan KIBT’ın en çok implant planlaması için istenildiği tespit edildi. KIBT istek nedenlerinin incelenmesi; KIBT’ın kullanım alanlarının, sıklığının ve sınırlılıklarının belirlenmesinde katkı sağlayacaktır.Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, radyografi