«Den har ikke sin make i landet»<subtitle>Alabastaltertavlen (ca. 1550) i Vestfossen kirke</subtitle> - Ragnhild M. Bø; Elisabeth Andersen (Kunst og Kultur)
I Vestfossen kirke henger det en, etter hjemlige forhold, helt spesiell altertavle. Den består av alabast, marmor og eik og ble utført i Mechelen rundt 1550, sannsynligvis av en skulptør fra kretsen omkring Jean Mone. I denne artikkelen vil en sammenligning med et samtidig relieff, som nå befinner seg i Washington, kaste nytt lys over den nå delvis ødelagte tavlens ikonografi og materielle betydningslag, mens en kontekstuell og objekt-biografisk tilnærming prøver å besvare hvorfor og hvordan den kom til Eiker prestegjeld i Buskerud.