HEIDEGGER’İN METAFİZİK ELEŞTİRİSİ VE METAFOR SORUNU - Alper Gürkan (Felsefe Dünyası)
Heidegger’in Batı metafiziğine yönelik eleştirilerinin temelinde, metafizikte görünüş ve gerçeklik arasında bir ayrıma gidilmesi bulunur. Heidegger’e göre sanat ve edebiyatta başvurulan metafor kavramı da söz konusu metafizik gelenek ışığında anlamlıdır. Ne var ki şayet metafiziğin temel kabulleri hatalıysa metaforun sanattaki gösteren olarak kullanımı da anlamını yitirmekte, metafor işlevsizleşmekedir. Bu çerçevede sorunun ele alınması için öncelikle metafor kavramının metafizik ile ilişkisinin açığa çıkarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Sonrasında da Heidegger’in metafor kavramına mı yoksa onun metafizik içerimlerine mi itiraz ettiğinin aydınlatılması gereklidir. Bu kitap değerlendirmesinde Zeynep Kot Tan’ın Heidegger Sarkacı-Metafor Kavramının Arkeolojisi isimli çalışma ışığında yapılan budur.