Репродуктивна здатність маточного поголівʼя оброшинських білих гусей за застосування кормових добавок - Михайло ПЕТРІВ; Любов ФЕРЕНЦ; Стах ВОВК; Василь ФЕДОРОВИЧ; Мирослав КРАВЧУК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Згідно з умовами досліду експериментально визначено ефективність застосування різних доз кормових добавок – про- та пребіотичних препаратів у раціонах маточного стада оброшинських білих гусей та досліджено їх вплив на морфологічні якості яєць та рівень продуктивності. У статті наведено результати досліджень ефективності застосування цих добавок, що забезпечує підвищення несучості гусей, сприяє підвищенню життєздатності гусенят. Проведеними дослідженнями встановлено, що оптимальною дозою для маточного поголів’я оброшинських білих гусей є згодовування пробіотичних кормових добавок ЕАМ у дозі 150 г на 1 т та пребіотичних препаратів ІСГД – у дозі 200 г на 1 т корму. Кращі показники продуктивності відзначено у маточного поголів’я гусей ІІ дослідної групи, яким згодовували ЕАМ із розрахунку 150 г на 1 т, та V групи, які отримували ІСГД із розрахунку 200 г на 1 т корму. Вищі показники несучості відзначено у гусей ІІ та V дослідних груп, продуктивність яких становила 40,6‒40,8 шт. яєць, що на 4,4‒4,9 % було вище, ніж у контролі. За результатами інкубації гусячих яєць кращі показники запліднюваності були в ІІ групі та V дослідних групах (86,5‒87,2 %), вони були вищими відповідно на 6,3 і 7,2 % від контрольних аналогів, вивід гусенят був більшим на 5,1 та 5,3 %. Встановлено, що згодовування оптимальних доз кормових добавок – про- та пребіотичних препаратів гусям маточного стада покращує їхню репродуктивну здатність на 7‒9 %, продуктивні якості на 8‒10 %.