Yeni Piagetçi Kurama Göre Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının Soyutlama Düzeylerinin ve Programlama Davranışlarının Belirlenmesi - Hüseyin Özçınar (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının yeni Piagetçi kurama göre soyutlama becerilerinin belirlenmesidir. Soyutlama düzeylerine göre katılımcıların programlama davranışlarının belirlenmesi bu araştırmanın bir diğer amacıdır. Araştırma nitel araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde İnternet Tabanlı Programlama dersini alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 15 bilişim teknolojileri öğretmen adayından oluşmuştur. Öğretmen adaylarına iki tane kod okuma bir tane kod yazma sorusundan oluşan toplam üç soru yöneltilmiş, sesli düşünerek soruları yanıtlamaları istenmiştir. Kod okuma soruları kağıt üzerinde, kod yazma sorusu ise bilgisayar ortamında yanıtlanmıştır. Temel veri kaynağı olarak öğrencilerin sesli düşünme kayıtları, yardımcı veri kaynakları olarak da öğrencilerin kod yazma süreçlerine ilişkin video kayıtları ve kod okuma sorularına verdikleri yazılı yanıtlar kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden ikisinin yeni Piagetçi kurama göre duyusal-motor düzeyde, altısının işlem öncesi, beşinin ise somut işlemler döneminde olduğu görülmüştür.