ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - Sursan Erkan Eroğlu; Kemal Güven (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançlarıbazıdeğişkenler cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi, ebeveynlerin eğitim durumu ve geldikleri yerleşim yeri açısından incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde olup kullanılan yöntem Survey Tarama Modelinin bir alt yöntemi olan ilişkisel taramadır. Bu araştırmada epistemolojik inançlar, değişkenler açısından betimlenmişve daha sonra bu iki değişken arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu araştırmanın evreni, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileridir. Çalışma evreni ise bu fakültede bulunan bölümlerdeki 1. ve 4. sınıflardan tesadüfi küme örnekleme yoluyla seçilmiştir. Verilerin toplanmasında Schommer 1990 tarafından geliştirilen Epistemolojik İnançlar Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançlarının bazıdeğişkenlere göre değişiklikler gösterdiği ortaya çıkmıştır.