INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ÎN DIAGNOSTICUL RADIOLOGIC AL BOLILOR PULMONARE - Надежда ПИСАРЕНКО (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale)
Inteligența artificială (AI) joacă un rol-cheie în diagnosticul radiologic al bolilor pulmonare, îmbunătățind precizia și rapiditatea diagnosticului. Tehnicile de „deep learning”, cum ar fi rețelele neuronale convoluționale (CNN), permit AI să detecteze cele mai mici modificări patologice pe radiografii, adesea inaccesibile prin analiză vizuală. Sisteme precum CheXNet și CAD4TB s-au dovedit a fi eficiente în diagnosticarea pneumoniei, tuberculozei și cancerului pulmonar, ceea ce este deosebit de important în situațiile de screening în masă. Aplicarea inteligenței artificiale reduce povara asupra medicilor și oferă o precizie mai mare a diagnosticului, în special în contextul congestionării sistemului de sănătate și al lipsei de specialiști.