Трансформація зовнішньополітичної складової коаліційних угод Німеччини упродовж 2005-2023 рр. - Наталія Піпченко; Ярослав Лепеха (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
Глобалізація, глибинно охопивши зовнішньополітичні процеси, сприяла появі взаємопов’язаності між різними міжнародними акторами після завершення Холодної війни і створила передумови для посилення їхньої політичної взаємодії. На початку ХХІ ст. Німеччина активно розпочала реалізовувати стратегію розвитку економічного потенціалу країни, використовуючи наявні політико-економічні інструменти. З огляду на це, у статті визначено особливості зовнішньополітичної складової коаліційних угод Німеччини у період канцлерства А. Меркель і О. Шольца, оскільки досліджувані коаліційні угоди Німеччини найбільше вплинули на формування сучасної зовнішньої політики держави. У результаті аналізу коаліційних угод Німеччини визначено основні напрями зовнішньополітичного курсу держави, які зосереджувалися на економічній та зовнішньоторговельній діяльності, формуванні та реалізації політики безпеку і миру в Європі, а також участі Німеччини у процесах відновлення миру в Україні. У межах дослідження обґрунтовано, що безпосередньо із приходом до влади у 2005 р. великої коаліції на чолі з А. Меркель було підтверджено спадкоємність внутрішньо- та зовнішньополітичного курсу держави, а серед напрямів розвитку названо стабілізацію внутрішньополітичної ситуації та піднесення економічного добробуту країни. Серед особливостей чинної коаліційної угоди 2021 р. уряд Німеччини зосередив увагу на підтримці відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.