Od obrazów artystycznych do obrazów medialnych - Wojciech Chyła (Kwartalnik Filmowy)
Chyła odróżnia obrazy artystyczne od obrazów medialnych na gruncie filozoficznym. Era tych pierwszych, które były materialną reprezentacją rzeczy i wyrażały idee, minęła. Dominującą rolę w odbiorze świata odgrywają obrazy medialne. Noszą one piętno nieobecności i niematerialności. Świat generowany przez media jest nierzeczywisty i sztuczny, a jednocześnie rośnie jego wartość komercyjna. Chyła wskazuje na ekonomiczne konsekwencje tej sytuacji i zauważa, że wartość rynkowa w coraz mniejszym stopniu związana jest z produkcją dóbr, a w coraz większym – z informacją.