TURGUT ÖZAL DÖNEMİ TÜRKİYE DIŞ POLİTİKASI - Cihan DABAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bir devletin dış politikası her ne kadar özgün ve bağımsız olursa olsun, doğrudan doğruya hem komşu devletlerlehem de komşu olmayan diğer devletlerle olan ilişkilerle iç içedir. Bu nedenle dış politika, incelendiği dönemin devletlerarasıilişkilerin niteliğini belirlemektedir. Bu dönemler incelenmeden bir devletin dış politikası hakkında iyi bir analiz eldeedilemez. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan günümüze kadar birçok çalkantılı dönemlerden geçmiştir. II. Dünya Savaşı,askeri darbeler, ekonomik bunalım ve daha birçok çalkantılı vaka sayılabilir. Ancak Turgut Özal dönemi, Türkiye açısındanolumlu bir hava yaratmıştır. Bu olumlu havanın temelinde ise ekonomik iyileşme, demokratik gelişme, komşularla iyigeçinme ve dış politikada yeni bir yön belirleme gibi hedeflerin olduğu görülmüştür. Bu kapsamda makale, Turgut Özaldönemi Türkiye dış politikasında komşu devletler başta olmak üzere Avrupa devletleri ve Amerika Birleşik Devletleri ileolan siyasi, ekonomik ve sivilleşmeye yönelik politikaları incelemiştir