اثر بوجاری بذر بر آلودگی مزارع گندم به علفهای هرز - حمیرا سلیمی; آیدین حمیدی (علوم و فناوری بذر ایران)
یکی از راه های آلودگی مزارع گندم به علف های هرز کشت بذر گندم آلوده به بذر علف هرز می باشد. در این راستا نه تنها مزارع بذری از لحاظ میزان آلودگی و تراکم علف های هرز مورد بررسی قرار گرفت، بلکه کیفیت دستتااه هتای بورتار تحتت استتفاده در سنتد استتان، از لحاظ توانایی در رداسازی بذر علف های هرز نیز بررسی گردید. علف های هرز مزارع بذری متادری و گتواهی شتده در استتان تهتران متورد شناسایی و تعیین تراکم قرار گرفت. نتایج نشان داد مزارع مادری و گواهی شده دارای آلودگی به علف های هترز بته ترتیتا بتا تتراکم 22/8 و 73/3 گیاه در متر مربع بودند. تنوع گونه ای در مزارع مادری کمتر از مزارع گواهی شده بود. به طوری که در مزارع مادری 21 گونه علف هرز و در مزارع گواهی شده 11 گونه علف هرز ورود داشت. الزم به ذکر است علف های هرز با بذر درشت و هم اندازه با بذر گندم کته دستتااه های بورار قادر به حذف آن ها نیستند در مزارع مادری و گواهی شده مشاهده شدند که بایستی در مزرعه کنترل گردند. رهت بررسی کیفیتت دستااه های بورار، نمونه های بذری گندم رمع آوری شده از مزارع متادری و گتواهی شتده تنج استتان کشتور شتام استتان هتای گلستتان، خوزستان، خراسان رضوی، کرمانشاه و فارس با دستااه بورار معمول هر منطقه بوراری شدند. بذور گندم س از بوراری آلوده به بتذر علتف های هرز بودند که ناشی از کیفیت ایین بورارها در رداسازی بذور ریز بود. بنابر مشاهدات فوق، نتایج نشان داد عل آلودگی متزارع گنتدم از طرفی به دلی کشت بذر گندمی است که از مزارع بذری آلوده به علف های هرز خصوصا علف های هترز بتذر درشتتی کته بورارهتا قتادر بته رداسازی آن ها نیستند می باشد. همچنین کیفیت ایین دستااه های بورار در رداسازی کام بذر علف های هرز دانته ریتز از بتذر گنتدم نیتز عام مهمی در آلودگی مزارع گندم به علف های هرز می باشد.