Формування фахової компетентності майбутніх учителів фізичної культури в контексті підготовки до професійного самовдосконалення - Iryna Shapovalova (Педагогічний дискурс)
У статті висвітлено погляди вчених на проблему формування фахової компетентності майбутніх учителів фізичної культури у процесі професійної підготовки та на саморозвиток особистості студента у процесі навчання, розкрито сутність поняття «професійна компетентність», окреслено особливості процесу підготовки майбутніх учителів фізичної культури до професійного самовдосконалення впродовж усього життя. Охарактеризовано наукові підходи до саморозвитку, самоосвіти особистості студента у процесі навчання та самореалізації під час майбутньої професійної діяльності. У статті окреслено процес професійної підготовки учителів фізичної культури, в якому значна роль належить формуванню професійної компетентності як головного чинника професійного самозростання та успішної педагогічної діяльності, усвідомленої готовності до постійного творчого, особистісного та професійного самовдосконалення. Визначено психолого-педагогічні умови ефективності підготовки майбутніх учителів фізичної культури до професійної діяльності; підкреслено необхідність застосування компетентнісного підходу до професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури, яке припускає сформованість у випускника професійних компетенцій як єдності узагальнених знань та вмінь, універсальної готовності до розвʼязання соціальних і професійних завдань.