رشته‌های فرهنگ (نقش جادۀ ابریشم در تبادلات بین‌فرهنگی) - سپیده خضری; مهدی زندیه (گردشگری فرهنگ)
جادۀ ابریشم به‌عنوان اولین مسیر تجارت جهانی در تاریخ، در طی بیش از 15 سده، نقش مهمی در مبادلات تجاری، فناوری و فرهنگی بین تمدن‌های آسیا، خاورمیانه، آفریقا و اروپا ایفا کرد. به‌طوری‌که همچنان اغلب به‌عنوان نمونه‌ای تاریخی از تجارت بین‌المللی و مبادلات فرهنگی مورد استناد قرار می‌گیرد و الهام‌بخش ابتکارات مدرن نظیر طرح کمربند و جادۀ چین است. این مقاله با هدف بررسی میراث چندوجهی جادۀ ابریشم در شکل‌دهی به تاریخ جهانی از طریق مبادلات بین‌فرهنگی، می‌کوشد به این پرسش پاسخ دهد که جادۀ ابریشم چه تأثیری در تبادلات بین‌فرهنگی، گفتمان فکری و نحوۀ درک و همکاری متقابل کشورها داشته است؟ و چگونه این تأثیر را گذاشته است؟ در این راستا این پژوهش با به‌کارگیری رویکرد کیفی، به‌واسطۀ غور در ادبیات موضوعی از جمله مقالات علمی تخصصی، کتب، مطالعات فرهنگی و ... به ارزیابی تأثیر جادۀ ابریشم بر جنبه‌های مختلف جوامع پرداخته است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که جادۀ ابریشم به‌طور قابل‌توجهی مبادلات کالاها، ایده‌ها، نقوش هنری و باورهای مذهبی را تسهیل کرده و بستری غنی از میراث مشترک ایجاد کرده است. همچنین این پژوهش نشان می‌دهد که چگونه این تعاملات زمینه را برای بیان فرهنگی مدرن و انتقال سبک‌های هنری و تلفیق فرهنگ‌ها ایجاد کرده است. در نتیجه می‌توان از جادۀ ابریشم به‌عنوان یک نیروی محوری، در تکامل تعاملات بین‌فرهنگی یاد کرد که به‌طور قابل‌توجهی بر تجارت جهانی و تبادل فرهنگی تأثیر گذاشته است. میراث ماندگار جادۀ ابریشم همچنان به شکل‌دهی جامعۀ معاصر ادامه می‌دهد و ارتباط آن را در درک به‌هم‌پیوستگی فرهنگ‌ها و اهمیت گفت‌وگو در دنیای جهانی‌شده تأیید می‌کند. امید است این پژوهش بتواند به‌عنوان پایه‌ای برای مطالعات آینده عمل کند و انگیزه‌ای برای کاوش دقیق‌تر در مناطق، فرهنگ‌ها یا دوره‌های زمانی خاص تحت‌تأثیر جادۀ ابریشم شود.