YABANCILAŞMANIN İŞTEN AYRILMA EĞİLİMİNE ETKİSİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ALAN ARAŞTIRMASI - A. Sinan Ünsar; Derya Karahan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yapılan bu araştırmada konfeksiyon sektöründe görev yapan iş görenlerin yabancılaşma düzeyleri ve işten ayrılmaya olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Kişinin yaptığı işten, çevresinden ya da benliğinden ayrılma veya uzaklaşma duygusunu dile getiren yabancılaşma kavramı, işletmelerde bir çok olumsuz sonuçlar doğurmakta ve verimliliği düşürmektedir. Aynı zamanda kişinin ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu çalışmada konfeksiyon sektöründe görev yapan iş görenlerin yabancılaşma duyguları ile işten ayrılma eğilimleri arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada veri toplamak için anket yöntemi kullanılmış olup elde edilen verilere parametrik ve nonparametrik istatistik analiz teknikleri uygulanmıştır. Daha sonra elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda çalışanların yabancılaşma duygusu ile işten ayrılma eğilimi arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.