Діяльність Самюеля Зігфріда Бінга та Естетика ар-нуво в науковому дискурсі - S. Oborska (Культура України)
На основі аналізу наукових праць зарубіжних дослідників виявлено вплив діяльності Самюеля Зігфріда Бінга на формування та розвиток мистецького стилю ар-нуво. Проаналізовано діяльність З. Бінга як головного ідеолога та творця стилю у контексті дослідження впливу японського мистецтва на формування та становлення ар-нуво. Досліджено співпрацю З. Бінга з провідними американськими та європейськими митцями кінця ХІХ — початку ХХ ст. — Л. Тіффані, М. Лонгворт Ніколс, Р. Лаліком, Г. Ван де Вельде, художниками групи Набі та ін. Проаналізовано специфіку взаємовпливу творчості французьких та американських художників під час зародження й становлення стилю ар-нуво і визначено внесок у мистецький процес З. Бінга. Виявлено, що культурна діяльність З. Бінга в другій половині 70–90-х рр. ХІХ ст. сприяла відкриттю та інтерпретації японського мистецтва і ремесел європейськими та американськими митцями на межі ХІХ–ХХ ст. Відкриття «Maison de l’Art Nouveau» та його організаційна діяльність на Всесвітній виставці в Парижі у 1900 р., сприяючи ефективному поєднанню європейських, далекосхідних та американських творчих стилів, методів і прийомів, мали важливе значення для формування естетичних смаків наступних поколінь.