TÜRK ULUSAL KİMLİĞİNİN İNŞASINDA GÜNEŞ DİL TEORİSİNİN ROLÜ VE ÖNEMİ - Mehmet Tayanç; Adem İnce (İmgelem)
Bireyler veya topluluklar tarihten beri sürekli kendilerini diğerinden/ötekinden ayıran çeşitli farklılaştırıcı, ayrımsayıcı ve ötekileştirici birtakım göstergelerle ifade etme çabasında bulunmuştur. Yaşanan küresel gelişmeler de bireyleri olduğu gibi toplulukları da bir kimlik arayışına sürüklemiştir. Hem dünyada hem de Türkiye’de yaşanan toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasî ve ideolojik gelişmeler tüm toplumlarda olduğu gibi Türk toplumunda da bir kimlik inşa etme sürecini başlatmıştır. Kimlik inşa etme sürecinde kullanılan araçların başında ise şüphesiz dil olgusu gelmektedir. Çünkü dil hem bireyler hem de toplumlar için değişim ve dönüşümün en büyük habercisidir. Bu nedenle dil olgusu, Türk ulusal kimliğinin inşasında da önemli bir araç olarak kullanılmıştır. Oluşturulmak istenen yeni ve modern toplum, dil üzerinden veya dil aracılığıyla oluşturulmaya çalışılmıştır.Yapılan bu çalışmada, yaşanan küresel gelişmelere bağlı olarak dil ve kimlik olgusunun değişimi ve bunun Türk toplumuna yansıması incelenmiştir. Bunun yanında Cumhuriyet sonrası uygulanan dil politikaları, dil kavramının kimlik inşa etme üzerindeki etkisi, ulus-kimlik arasındaki ilişki ve Türk ulusal kimliğinin oluşumunda “Güneş Dil Teorisi”nin rolü ve önemi araştırılmaya çalışılmıştır.