Koprodukcja wewnętrznych i zewnętrznych interesariuszy w działaniach szkół promujących zdrowie – badanie ankietowe przekrojowe dotyczące partnerstwa w polskich szkołach podstawowych i średnich - Grzegorz Gawron; Karina Leksy (Studia Paedagogica Ignatiana)
Całościowe podejście do zdrowia obejmuje interesariuszy wewnętrznych i zewnętrznych jako filary interwencji szkolnych promujących zdrowie. Ich zaangażowanie jest postrzegane jako istotny element działań promujących zdrowie i dobre samopoczucie uczniów. Udział wszystkich interesariuszy w inicjatywach zdrowotnych w szkole można analizować przez pryzmat koncepcji koprodukcji, która jest perspektywą zaangażowania interesariuszy wewnętrznych i zewnętrznych. W związku z tym niniejsze badanie omawia koprodukcję interesariuszy wewnętrznych i zewnętrznych w szkołach promujących zdrowie (HPS). Opiera się ono na wynikach badań ilościowych w polskich szkołach podstawowych i średnich wdrażających programy HPS.