Ders Çalışma Becerileri Ölçeği Ana-Baba, Öğretmen ve Öğrenci Formlarının Psikometrik Özellikleri - Sema KANER; A.Dolunay KESİKTAŞ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, ilköğretim öğrencilerinin ders çalışma becerilerinin ana-babalar, öğretmenler ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Ders Çalışma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği/Ana-Baba Formu (DÇBDÖ/ABF), Ders Çalışma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği/Öğretmen Formu (DÇBDÖ/ÖF) ve Ders Çalışma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği/Öğrenci Formu (DÇBDÖ/ÖĞRF) geliştirilmiş ve bu araçların psikometrik özellikleriyle ilgili sonuçlar özetlenmiştir. Üç ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla Temel Bileşenler Analizi uygulanmıştır. Ayrıca, her bir ölçek için madde-toplam korelasyonları ve alt ve üst % 27’lik gruplarda ilişkisiz ölçümler için t testi uygulanmıştır. DÇBDÖ ana-baba, öğretmen ve öğrenci formlarının hem alt ölçekleri hem de ölçeklerin tümü için Cronbach Alpha ve testyeniden test teknikleri yoluyla güvenirlikleri incelenmiştir. Tüm bu analizler DÇBDÖ’nin üç formunun da ilköğretim öğrencilerinin ders çalışma becerileri değerlendirme çalışmalarında kullanılabilmesi için yeterli psikometrik özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ölçme araçları arası ikili korelasyonlar hesaplanmış ve üç bilgi kaynağının değerlendirmeleri arasında tutarlılık olduğu belirlenmiştir.