İşe Alım Süreci Aday Ön Tesbitinde Bulanık Mantık Tabanlı SQL Sorgulama Yönteminin İncelenmesi - Berk GÜLTEKİN; Serdar BİROĞUL; İbrahim YÜCEDAĞ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmada, kurumların aday kayıtlarını tuttuğu insan kaynakları veri tabanın, klasik SQL sorgulama yöntemi ile uygun çıkarımın yapılamadığı sorgulamalarda bulanık mantık ile sorgulama yapımı anlatılmıştır. Böylelikle klasik veri tabanı tablo yapısı referans alınarak SQL sorgulama diline uyumlu, karmaşık sorgulamaların çözümüne alternatif yapı geliştirilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmada dikkat çekilmesi istenen diğer noktalardan biri de; klasik veritabanı yapılarına, bulanık teknik kullanarak bilgisayarlardan farklı olarak insanın yaklaşık düşünme ve belirsizlik içeren bilgiler ile işlem yapabilme yeteneğinin kazandırılmasının mümkün olduğudur. Anahtar Kelimeler: İnsan kaynakları, Bulanık mantık, SQL