Wpływ uwarunkowań makrootoczenia oraz otoczenia branżowego na kształtowanie cyrkularności łańcuchów dostaw - Tomasz Kołakowski (Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu)
Cel: Celem artykułu jest ukazanie głównych uwarunkowań otoczenia dalszego (makrootoczenia) i bliższego (branżowego) z perspektyw kształtowania cyrkularnych łańcuchów dostaw. W pracy dokonano identyfikacji wspomnianych uwarunkowań, a następnie przeprowadzono analizę i ocenę wyników badań empirycznych dla czynników otoczenia dalszego i bliższego w kontekście ich wpływu na domykanie łańcuchów dostaw.